Kiközösítve

Fernando Botero festménye

Garrett a számítógép monitorja mögül bámult ki az ablakon és egy pillanatra belefeledkezett a sűrű hóesésbe. Hallotta, ahogy Cody a Golden retriever vidám csaholásba kezd az udvaron. Semmi kedve nem volt ahhoz, hogy feltápászkodjon, és szemügyre vegye, mi zajlik odalent és minek örül ennyire a kutya. Aztán megszólalt a fülesében egy hang. Rejkov, hol vagy? Jobbról támadnak! Vigyázz!

A tank hirtelen jobbra fordult és Rejkov százados azonnal tüzet nyitott a páncélosra. A periszkópját balra fordítva újabb ellenséges harckocsik felbukkanását fedezte fel a harctéren. Pontosan bemérte a célt és ismét tüzelt. Megsemmisítő találatot mért az idegenekre. Valahonnan messziről egy ismerős női hang foszlányait hallotta, de nem foglalkozott vele. Örömujjongásba tört ki legkedvesebb csapattársával Grigorijjal együtt, hiszen ez már a sokadik sikeres ütközetük volt. Hírük volt a Word of Tanks-ban, és mindenki arra pályázott, hogy megdöntsék territóriumukat.

Váratlanul anyja sziluettjét vélte felfedezni szeme sarkából. Nem tévedett. Fenyegetően magasodott fölé méretes termetével, és lekapta fejéről a fülhallgatót.

– Nem elég, hogy folyamatosan ordibálok, de még fel is kellett ide vánszorognom. Azonnal kapd össze magad és induljunk bevásárolni! Neked kell karácsonyi ajándékot venni az osztálytársadnak, nem! – zihálta mérgesen. – És vegyél fel valami normális ruhát! – mérte végig megvetően és hagyta faképnél gyászos ábrázatú fiát.

Garrett kénytelen-kelletlen eleget tett anyja utasításának és lekapcsolta a gépet. Ahogy kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját az egymásra gyűrt pulóverek halomban hullottak a földre. Nehezére esett lehajolni értük. Egy fekete bő szabású polár pulcsit választott, de a nadrággal gondban volt. Az utóbbi időben mindegyik derékban szorította és utálta, hogy kényelmetlenül érzi benne magát. Attól tartott, hogy úgy jár majd, mint Paul a suliban, amikor lehajolt a krétáért és hatalmas reccsenéssel kiszakadt az ülepe. Milyen szörnyű lenne, ha ő is és közröhej tárgyává válna. Amúgy is örökösen ki volt téve társai gonosz megjegyzéseinek küllemét illetően. Kevés barátja van, akiknek nem az a fontos, hogyan néz ki, hanem, hogy milyen király a Word of Tanksben. Végül egy fekete kordbársony nadrág mellett döntött, amit eddig övvel hordott, de mostanra nem volt rá szüksége.

Anyja türelmetlenül várta a bejárati ajtóban. Egyetlen porcikája sem kívánkozott a szabadba. Magára öltötte kabátját és kiléptek az udvarra. Cody önfeledt farkcsóválással fogadta őket és hatalmasakat ugrott a friss hóban. Garrett ügyet sem vetett az ebre és fázósan húzta összébb magán a kabátot. Alig várta, hogy beszálljanak az autóba. Szótlanul kocsikáztak el a pár utcányira lévő szupermarket parkolójába. Anyja mérgesen konstatálta, hogy a legközelebbi helyeket már elfoglalták és csak a második sorban találtak szabad helyet maguknak.

Az első útjuk a látványpékséghez vezetett és Garrett élvezettel szívta magába a frissen sült sütemények illatát. Legszívesebben minden tálcáról választott volna magának legalább egyet, de anyja nem engedte. Így a pizza szeletekből csomagolt párat, majd a barackos pitéből és csokis croissantból jó néhány került a papírzacskóba. Nagyot kordúlt a gyomra, amikor a hentespultnál álltak sorba szalonnáért meg sonkáért. Végül még chipset, kólát és pár csomag popcornt szórt a kosárba. Már a pénztárnál álltak, amikor eszébe jutott, hogy miért is jöttek valójában. Félrelökve a mögötte várakozókat a desszertes polcokhoz vonszolta magát és leemelte az egyik tetszetős csomagolású bonbont. Elégedetten tért vissza neheztelő anyja mellé, aki egy fejlegyintéssel fogadva fejezte ki rosszallását.

Türelmetlenül várta, hogy hazaérjenek és nekiláthasson az étkezésnek. Előbb a pizzákat tüntette el viharos gyorsasággal, majd a péksüteményekkel folytatta. Egy nagy adag kólával öblítette le a vacsorát. Magához ragadta a chipses zacskót és felvonult a szobájába. Kíváncsian várta a fejleményeket a virtuális fronton. Hajnali kettőkor érezte úgy, hogy lecsukódnak a szemei, és úgy ahogy volt ledőlt az ágyba és elaludt.

Másnap izgatottan készült az ajándékozásra. Pontosabban arra, hogy milyen meglepetés várja majd valamelyik osztálytársa által becsomagolt szép kis dobozkában. Látszott rajta, hogy finom, ügyes női kezek díszítették aprólékos gondossággal. A szalagok és papírmasék alatt meghökkentő ajándék lapult. Egy fogyókúrás tea és egy hónapra szóló edzőtermi bérlet. Garrett szíve összefacsarodott, amikor elolvasta az üdvözlő kártya szövegét. Kedves Rhett! Szívből kívánok boldog karácsonyt és remélem, hasznát tudod venni az ajándékaimnak. Érdeklődéssel és kíváncsisággal várom az eredményt. Szeretettel Polly.

Elszégyellte magát és egy könnycsepp folyt végig pufók arcán. Polly volt élete nagy szerelme. Ott, akkor valami örökre megváltozott benne. Mire kitavaszodott le kellett cserélnie a teljes ruhatárát. Baráti kapcsolatai más irányt vettek, felfedezte a körülötte lévő világot és újra boldog kamasznak érezte magát.