Tanulásról

tanulás2Nem is lehetne aktuálisabb téma most a tanulásnál, hiszen az érettségi időszakában járunk. Valószínűleg sokunknak van az ismeretségi körében vizsgázó fiatal, akinek számot kell adnia tudásáról és az évek során összegyűjtött sok-sok információkból ki kell hámozni a lényeget. A felnőtté válás egyik ismérve, amikor képesek vagyunk szelektálni: azaz képesek vagyunk eldönteni, hogy miből, mikor, hol és mennyit alkalmazzunk, használjunk fel ahhoz, hogy hatékonyak legyünk bizonyos kérdésekben.

Azonban a tudás megszerzése nem csak a fiatal generáció kiváltsága. Biztos éreztük már azt a lelkesítő sugallatot, ami arra buzdított bennünket, hogy új ismereteket szerezzünk, további tapasztalatok gyűjtsünk. Ilyenkor ne késlekedjünk, vágjunk bele a tanulásba! Legyen ez egy új szakma kitanulása, egy idegen nyelv megismerése, esetleg egy újabb lehetőség tehetségünk, képességünk kibontakoztatására.

Minden egyes alkalom, amelynek segítségével többet tudhatunk meg a világról, hozzásegít bennünket ahhoz, hogy még többet tudjunk meg önmagunkról, kitartásunkról, szorgalmunkról. Az ismeretek elsajátítása viszont csak akkor lehet hatékony, ha az gyakorlati tapasztalattal párosul. Így, ha megszereztük a kívánt elméleti tudást, ne halogassuk annak praktikus oldalát is megismerni. Legyünk mindig olyan kíváncsiak a világban zajló dolgokra, mint a gyerekek, akik imádják felfedezni azt! Legyünk mi is felfedezők, hogy racionális oldalunk sose szomjazzon. Minél többet tudunk meg a bennünket körülvevő világról, annál jobban megértjük azt.

Ne vegye kedvünket az sem, ha mások állandóan azt hangoztatják, hogy kevesek vagyunk a feladathoz. Az elhivatottságunk átsegíthet bennünket a nehézségeken és a felmerülő akadályokon. Ne foglalkozzunk azzal, hogy mások a kezdeti kudarcaink kapcsán vagy szánakoznak rajtunk, vagy azt emlegetik, hogy hát ezt illet volna tudnunk, mert ők már tökéletesen elsajátították a dolog csínját-bínját.  Legyenek tőle nagyon boldogok, de ne vegyék el a kedvünket a fejlődéstől. Gondoljunk arra, hogy mindannyian máshonnan jövünk, más képességekkel rendelkezünk és több-kevesebb időre van szükségünk ahhoz, hogy megértésük és elsajátítsuk a tanulni való dolgokat.tanulás

Olvassunk sokat a bennünket érdekelő témakörökről és használjuk az így megszerzett tudást bölcsességgel!

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük