A szavak ereje

szavakA környezetünkben élő emberekkel való mindennapi kapcsolattartás alapvető eszköze a szóbeli és írásbeli kommunikáció. Minden beszélgetés és leírt gondolatsor kapcsán, szavaink életre kelnek és annak megfelelően milyen érzelmi töltettel ruházzuk fel őket, építenek vagy rombolnak. Ezért fontos, hogy törekedjünk a pontos megfogalmazásra, hogy a kiejtett vagy leírt szavaink, azt a jelentést hordozzák, amit valójában ki akarunk fejezni általuk. Sose adjunk teret a félreértéseknek!

Vajon, ha tudnák és éreznénk, kimondott vagy leírt szavainknak mekkora ereje és hatalma van másokra nézve, és mit okoznak valójában másoknak, őszinte szívvel útjukra bocsátanánk őket?

Sokszor azért nem merjük nyílttá tenni gondolatainkat, mert félünk a másik reakciójától. Tartunk attól, hogy megsértődik, esetleg felháborodik vagy heves vita veszi kezdetét. Ám nincs olyan mondanivaló, amit ne lehetne olyan köntösbe bújtatni, hogy az ne legyen bántó, sértő vagy erőszakos. Előfordulhat, hogy a sok félreértés, pletyka, csalódás szófukarrá tesz bennünket és szép lassan bezárkózunk saját szavaink birodalmába és ott őrizgetjük őket, nehogy kiszabaduljanak és bánatot vagy megalázottságot okozzanak.

Egyre szomorúbb látni és hallani azt is, ahogy a hétköznapokban szólunk egymáshoz. Kiveszik a tisztelet, a megfontoltság a kommunikációból. Már nem kérünk, hanem utasítunk. Felelősségre vonunk és lekezelően kritizálunk. Az írott társalgásban sincs ez másképp. Sőt! Csak végig kell olvasni a cikkekhez, vagy különböző fórumokhoz kapcsolódó kommenteket. Mindegyikben dúl a háború, mintha az lenne a tét, hogy ki tudja jobban pocskondiázni és megsérteni még jobban a másikat. Persze mindezt arctalanul, ismeretlenül, meghúzódva a virtuális világ álarca mögött. Sokan mondják, minek ezzel foglalkozni, de ember legyen a talpán, akiről könnyedén lepereg minden egyes durva beszólás, negatív minősítés, elmarasztaló vélemény.

Sokkal fájdalmasabb lehet az, ha olyan emberektől kell elviselnünk sértő, húsba vágó bántalmakat, akik a legközelebb állnak hozzánk. Persze mindig könnyebb azt bántani, aki kéznél van, ha éppen frusztráltak vagyunk és kivetíthetjük rá keserűségünket. Tudjuk, hogy ezzel súlyos sebeket ejtünk a másik lelkén, de mégis gyakran fordulunk tehetetlenségünkben ehhez a szörnyű fegyverhez. A pusztítás azonban annyira hatásos lehet, hogy kapcsolatoknak vethet véget, új ellenségeket szülhet és gyűlöletet gerjeszthet közvetlen környezetünkben.

Mennyivel szebb, jobb és harmonikusabb lehetne a világ, ha szavainkkal simogatnánk egymást és kifejeznénk szeretetünket és tiszteletünket egymás iránt. A dicsérő, elismerő szavak, ha szívből jönnek, gyógyítanak és sokkal nagyobb erejük van, mint gondolnánk. Nem csak annak jelent ez sokat, akinek szánjuk, hanem saját magunkra is pozitívan hatnak, hiszen valami fontos adtunk a másiknak. Az elismerésünket. Különösen nagy jelentősége van a pozitív töltetű szavaknak családunk és barátaink körében. Inspirálhatunk és motiválhatunk velük, bátorságot és szeretetet önthetünk annak az embernek a lelkébe, aki számunkra fontos.szó

Sose feledjük! Minden kimondott szó útra kél és hat. Erősebben, mint gondolnánk. Használjuk ezért indulat nélkül őket. Fejezzük ki őszintén véleményünket, de jusson eszünkbe, nekünk hogyan esnének, ha mi magunk kapánk őket. Talán, ha adnánk időt arra, hogy végig gondoljuk őket, akkor mi is alaposan megfontolnánk, hogyan kommunikáljunk. Aki dicsér, az ad, aki kritizál, elvesz! Te mit szeretnél magadnak?

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük