Engedjük a férfit férfinak lenni

kapcsolatEgy elemzés kapcsán szegezte nekem a következő kérdést egy hölgy: Mikor találom meg végre a lélekpárom? Elgondolkodtam azon, vajon miért kerget annyi nő egy férfi ideát, akiről azt képzeli, mellette magától mennek majd a dolgok.  Itt vannak körülöttünk a hús-vér férfiak, de nekünk mégis valami misztikus felhőből kilépő alakra van szükségünk, mert meg vagyunk győződve arról, hogy mellette csupa-csupa boldogság lesz majd az életünk. Nem hinném, hogy ez ennyire egyszerű lenne!

Ha abban a reményben ringatjuk magunkat, hogy létezik számunkra tökéletes férfi, akkor csalódnunk kell. Egyszerűen azért, mert mi magunk sem vagyunk azok. Egy párkapcsolatért keményen meg kell dolgoznunk, ha meg akarjuk őrizni a kölcsönös szeretet és megbecsülés állapotát. A kapcsolat kezdetén, még azt gondoljuk, megtaláltuk az igazit. Lélektársnak, lelki társnak, ikerlángnak hívjuk és elhisszük, hogy mi vagyunk a legszerencsésebb emberek a világon. Aztán telnek, múlnak a hónapok és a kezdeti lelkesedés lángja csillapodni látszik. Miért?

A helyzetet ahhoz tudnám hasonlítani, amikor az ember csak a célt látja, de az oda vezető utat figyelmen kívül hagyja. Egy hegyet sem mászunk meg felkészületlenül. Ismernünk kell a körülményeket, az időjárási viszonyokat és a terepet. Ha nem vagyunk elég körültekintőek, akár az életünkbe is kerülhet a figyelmetlenségünk. Hasonlóan működik ez a párkapcsolatainkban is.

Ismernünk kell elsősorban önmagunkat. Tisztában kell lennünk nőiességünkkel, pontosabban azzal, hogy melyik archetípus dominál bennünk. Az sem árt, ha tudjuk, milyen igényeink vannak leendő társunkkal kapcsolatban. Sajnos legtöbbször, amikor kétségbeesetten keressük a másik felünket, rettentően megalázó helyzetekbe vagyunk képesek belemenni.

Fontos szempont az is, hogy ne ítéljünk elsőre, se pro, se kontra. Legyünk kíváncsiak a másikra, akarjuk őt megismerni és legyünk nyitottak valódi értékei felfedezésére. Kérdezzünk, ha valamit nem értünk. Mondjuk el, amit egyértelműnek gondolunk, mert nem biztos, hogy a másiknak is az. Meséljünk érzéseinkről, és ne hagyjuk kétségek között társunkat.

Engedjük meg számára, hogy bizonyíthassa férfiasságát, segítsük őt abban, hogy megtalálja mellettünk férfiúi erényeit. Így mi is szerethetjük magunkat mellette. Akkor lehet kiegyensúlyozott a kapcsolatunk, ha a legjobbat hozzuk ki egymásból. Ha nem figyelünk egymásra eléggé, a nő elsárkányosodhat, a férfi pedig érdektelenné válik a viszony ápolására. A csalódottság a kapcsolat végéhez is vezethet.frida2

Tegyünk azért, hogy mindketten megtaláljuk egymásban azokat az értékeket, amelyek magasabb szintre emelhetik a bennünk élő nőt és a férfit!