Az alázatról

szolgManapság az alázat szó hallatán sokan döbbenten kapják fel a fejüket és gondolataikban egy földig hajló görnyedt ember képe jelenik meg. Szinte elképzelhetetlen a nyugati ember számára a tiszteletnek ez a fajta kifejezése egy másik ember irányában. Úgy gondoljuk, az alázat egyenlő a megalázkodással. Miért rettegünk a tiszteletünk kifejezésétől?

A szolgálatot tanulnunk kell. Legnagyobb tanítómesterünk saját édesanyánk. Ő mutatja meg számunkra milyen az igazi, őszinte alázat és szolgálat. Egy anya úgy viseli gondját gyermekének, hogy éjt nappallá téve féltőn, óvón vigyáz rá és gondoskodik róla. A szolgálata erejét a feltétel nélküli szeretet életadó energiája adja.

Nem csak gyermekünknek adhatjuk ezt a vigyázó figyelmet, hanem mindazoknak, akik rászorulnak mások támogatására. A támogató ember minden szándékával és tettével segíti, építi a hátrányos helyzetben élőket. A szeretetből fakadó szolgálat önként vállalt és természetes. Akinek minden gondolata maga körül forog, éppen azt fogja elveszíteni, amit legjobban keres: az élet boldogságát és teljességét. Aki pedig látszólag elveszíti saját életét mások szolgálata által, békét lel önmaga kiteljesedésében.

Ahogy az imént említettem, az alázat nem egyenlő a megalázkodással. Nem kell a másik ember rongybabája lenni, de érdemes észrevenni a sors felhívását, amikor szolgálatra kér bennünket. Minden egyes alkalom, amikor a gyengébbekért, az elesettekért teszünk, táplálja énünknek azt az oldalát, amivel képesek vagyunk megérezni mások bánatát. Az együttérzés összekovácsol bennünket, és megtanítja számunkra azt, hogy minden ember fontos, egyedi és megismételhetetlen. Olyan érték, ami nem veszhet el, mert pótolhatatlan hiányt szül egy közösség életében.szolgálat

Különösen fontos az alázat gyakorlása az olyan szakmákban, ahol a másik fél eleve kiszolgáltatott helyzetben van. Sose feledjük, egyszer mi is kerülhetünk hasonló szituációba, ahol a felénk irányuló empatikus bánásmód fél siker a gyógyuláshoz.

Légy alázatos a gyerekekkel, mert ők hordozzák az elfeledett őszinteségedet! Légy alázatos a nőkkel, mert ők hordozzák az új élet lehetőségét! Légy alázatos a férfiakkal, mert ők hordozzák a teremtést! Légy alázatos az idősekkel, mert ők hordozzák múltadat! Légy alázatos a fiatalokkal, mert ők hordozzák a jövő reményét!