Meditáció

Az elmúlt évek során egyre többször hallunk különböző médiában a meditációról, fajtáiról, gyakorlásáról számtalan értelemben. Csakhogy rengeteg tévedés és félreértés került a köztudatba a meditációval kapcsolatban. E kétségek tisztázására hívtam segítségül az egyik hazai szakértőt Bástyai Frigyest, aki Budapesten végzi áldásos, lélekgyógyító tevékenységét.do_frici1

Megkérlek, hogy röviden mutasd be magad és gyógyító munkádat.

1936-ban születtem, Rák jegyben, Skorpió aszcendenssel. Igyekszem polihisztorként élni, sokféle szakmám van. A pszichológia tizenhét éves korom óta életem “vezérhangyája”. A lélekkel való foglalkozásom szokatlan módja csak látszat, valójában a legkorszerűbb eljárásokat ismerem, amelyek széles körben még kevéssé ismertek. A terápiák mellett kutatással is foglalkozom, jelentős eredményekkel. Bioenergetikával is foglalkozom, hiszen ez a természetgyógyászat pszichoterápiája.

Kitől tanultál, kik voltak a mestereid?

Hipnózis elméletet prof. dr. Bányai Évától, terápiát dr. Daubner Bélától, és dr. Bíró Gyulától tanultam. Több helyen végeztem tanfolyamot bioenergetikából, de hitelesnek csak kettőt tartok, misztikus stílusban dr. Bíró Dénes – Mekcsány Félix párost, orvosi stílusban dr. Taraczközi Istvánt.

A lélekgyógyítás milyen válfajait használod?

Eszközeim a relaxáció, és a módosult tudatállapotban alkalmazott eljárások: KIP (érzelmek kivetülése szimbólumokban), ego-state (személyiség rész megszólítása), Bradshow (a bennünk élő gyermek), regresszió, NLPt (terapeuták részére továbbfejlesztett NLP), magzat kommunikáció, és egyéb különleges technikák.

Mi a meditáció, mint szótári fogalom, de mit jelent igazán?

Meditáció = közvetítés a tudattalanból a tudatba. A tudat kiüresítése által az ember módosult tudatállapotba kerül, és a tudattalanban levő információk így képesek tudatosulni. Spirituális ismeretek céljából használjuk.

Milyen fajtái vannak, milyen technikái használatosak?

Sokféle meditáció létezik, magam a jóga, és a NATAL meditációt ismerem, ezekkel élek. A terápiás szakasz után, továbbfejlesztés céljából a pácienseimnek is megtanítom valamelyiket.

A Jóga hogyan kapcsolódik a meditációhoz?

A jóga testi és szellemi gyakorlatokból áll. A szellemi gyakorlata a meditáció.

Imagináció, hipnózis, regressziós hipnózis, mit jelentenek ezek a kifejezések, hogyan kötődnek a meditációhoz?

Menjünk sorjában. A “hipnózis” valójában egy téves kifejezés, alvást jelent. Módosult tudatállapot a helyes megnevezés. Ebben az állapotban alkalmazzuk az imaginációt, amellyel a tudattalan tartalmakkal lehet kommunikálni, információt előhívni, oda bevinni, változást előidézni.

Mi az a transzcendentális meditáció?

Magam nem gyakorlom, annyit tudok róla, hogy a módosult tudatállapotot mantrákkal (monoton szövegmondás) érik el.

Milyen különbségek vannak az irányított és az irányítás nélküli meditáció között?

Ha irányított, akkor nem meditáció, hanem imagináció. A meditációt a guru megtanítja, és a tanítvány egyedül végzi.

Van a meditációnak gyógyító hatása, és alkalmas-e az öngyógyításra?

A meditáció szellemi, önismereti fejlesztésre való lelkileg egészséges embereknek. Pszichés betegségek esetén súlyos ártalmakat is okozhat. Testi betegség esetén a módosult tudatállapot (függetlenül attól, hogy az meditáció, vagy sem) hasznos lehet, hiszen ebben az állapotban a biológiai funkciók jobban működnek.

Pozitív hatások, esetleges mellékhatások?

A valódi meditáció segíti a lelkileg egészséges ember személyiségének a fejlődését, de pszichés betegség esetén torzíthatja is személyiséget, súlyosabb esetben pszichózist is okozhat.

Bárki megtanulhatja, vagy bizonyos fokú affinitás szükséges hozzá?

A meditációt az elmebetegeken, és szeniliseken kívül bárki képes megtanulni, de pszichés betegségekben szenvedőknek nem ajánlott. Az elsajátítás foka azonban a hipnábilitás (hipnotizálásra való fogékonyság) függvénye is lehet.

A meditáció befolyásolja a gondolkodásmódot?

Ha valaki gyakran meditál, az annyit jelent, hogy törődik a lelki állapotával, fejlesztésével. Ez természetesen együtt jár a gondolkodásmód változásával is.

Mi a különbség az agykontroll és meditáció között?

A kettőnek más a célja, más a módszere, más az eredménye. Az agykontrollban aktív a tudat is, a meditáció akkor működik, ha a tudat passzív megfigyelő.

Hallottam meditációs CD-ről is, használatát ajánlanád meditációhoz?

Mint írtam a meditáció egyedül végzendő gyakorlat, ha valamilyen szöveg hangzik a CD-ről, az nem meditáció. A zene – bár módosult tudatállapotban kellemes lehet, – zavarja, vagy befolyásolhatja a kapott információ hitelességét. Zenét esetleg relaxációhoz ajánlott alkalmazni, a nyugalom megteremtése érdekében.

Mit gondolsz a következő Humboldt idézetről: „Eljön, majd az az idő, amikor szégyennek számít a betegség, mert a rossz gondolatok kivetülését látják benne”.

Az idő végtelen. Elvileg eljöhet az idő, de a világ állapota jelenleg egészen másfelé tendál. Ameddig a gyógyszergyárak abban érdekeltek, hogy minél többen egyék a bogyóikat, valószínűtlen, hogy hamarosan bekövetkezzék.

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük