Egyéb

Írásom a reform módszerek vs. tudományról

Az alternatíva védelmében

Számtalanszor halljuk a médiából, de akár egy baráti beszélgetés során azokat a véleményeket és érdekkülönbségeket, amikor összecsapnak a tudomány, az orvoslás hívői a hagyományos vagy alternatív módszerek pártolóival. Kb. akkora indulatokat gerjeszt ez a felekben, mint a politikai hovatartozás vagy a vallási nézetek ütköztetése. Egyszer azt hallottam egy ismerősömtől, aki úgy fogalmazott ezzel összefüggésben, hogy ha problémám van, nem sarlatánokhoz fordulok, hanem az orvoshoz. Nincs is ezzel semmi gond. Keressük és találjuk meg a számunkra legmegnyugtatóbb és legideálisabb megoldást egészségünk visszaszerzéséhez. Ám kétségtelen, hogy botorság lenne azt állítani, hogy az egészségünk visszaszerzéséhez nincs más mód, csak az orvostudomány. Fontos megjegyeznem, hogy nem kihagyható pillére a felépülésnek, viszont egy alternatív módszer ötvözésével gyorsabb sikert érhetünk el.

Mire alapozom ezt az állításomat?

Gondoljunk csak bele, hogy milyen feltöltődést nyújthat egy masszázs. Aki már kipróbálta ezt a kellemes, olykor kissé fájdalmas kezelést, tudja, hogy egy masszőr nem csak fizikailag gyúrja át az elfáradt testet, de „olvasni” is tud belőle. Felhívhatja a figyelmet bizonyos elváltozásokra, aminek tudatában akár meg is előzhetjük a komolyabb bajt. Persze mondhatjátok, hogy igen ez már 4000 éve jelen van az emberiség életében, mint elfogadott gyógyító eljárás, de ez is, mint sok minden más, ami az embert egységként kezeli, Keletről származik.

Akárcsak a meditáció és a jóga. Sokan ennél a két dolognál bekapcsolják a vallási és kulturális különbözőségeket, miszerint ez nem illeszthető be a keresztény kultúrkörbe.  A masszázs igen, de ez nem! Vannak, akik egyenesen démonokkal való cimborálásnak és eretnekségnek tartják mindezt. Persze egyikük sem próbálta még soha, vagy legalábbis ezt gondolja. Amikor valaki imádkozik, nem tesz mást, mint a figyelmét koncentrálja az istennel való kommunikációra, tehát befelé-fordul, miközben az elméjét lecsendesíti. Mit nyerünk ezáltal? Egy felszabadult elmét, amely képes megszabadítani magát a hülye gondolatoktól,  miközben választ talál élete nagy kérdéseire.

Természetgyógyászat és egyéb alternatív öngyógyítást segítő eljárások. Amikor az ember felkerekedik, és nem feltétlenül egy orvostól várja gyógyulását, akkor találkozhat reiki mesterekkel, pránásokkal, bach virágterapeutákkal, akiknél akár több órát is eltölthet egészségi állapotának felmérésével. Ez az idő csak róla szól. Nem csak a fizikai egészségének megállapításról, hanem szó esik aktuális lelkiállapotáról és mentális fittségének feltérképezéséről. A szellem-lélek-test egységének harmonizációja az, amivel egy természetgyógyász foglalkozik. Az orvosság, amit ezek után javasolnak, szintén a természetben megtalálható növények széles tárháza, amit már őseink évszázadokon át kitapasztaltak és használtak. Sokan állítják, hogy mindez csak placebohatás. Lehet, ám ha hit párosul hozzá, mindjárt be is indítja az öngyógyító mechanizmusokat, hiszen a tudat mindennek a kulcsa. Akkor miért is küldjük pokolra képviselőit?

És ha már a tudatnál tartunk. A grafológusok, asztrológusok, sorselemzők és egyéb az emberi pszichével foglalkozó segítők, abban állnak a hozzáfordulók rendelkezésére, hogy feltárják az ember személyiségének rejtett és racionális oldalát. Olyan útmutatáshoz segítve ezzel az embert, ami megerősíti őt abban, hogy saját maga is képes irányítani a sorsát. Minden alternatív spirituális módszer szimbólumokat használ és az ember tudatalattijára hat az absztrahálás eszközeivel. Azzal, hogy az egyén társítja ezeket a képeket saját életében elforduló eseményekhez és emberekhez, képes szembesülni a valósággal, aminek segítségével közelebb kerül problémái megoldásához.

Amikor képesek vagyunk elfogadni mindkét lehetőséget, a legtöbbet tettük önmagunkért. Természetesen ehhez szükséges az alapos utánajárás, hiszen becstelen emberek mindkét oldalon előfordulnak. Kellő nyitottsággal és egyben óvatossággal felismerhetjük azokat a segítő szándékú embereket, akik valóban elhivatottságnak és életfeladatnak tekintik sorstársaikon való segítést. Éljünk vele, hogy békében élhessünk önmagunkkal.